Viltjes om bij de horeca ‘mooi dyn aigen taal’ te praten
dinsdag 28 september 2021

Viltjes om bij de horeca ‘mooi dyn aigen taal’ te praten

 

Meertaligheidscoördinator Gerard de Jong was zaterdag 25 september in het kader van de Europese Dag van de Talen op pad met viltjes en raamstickers. Hij bood de viltjes en stickers aan bij twee horecabedrijven en een culturele instellingen in Waadhoeke. Allemaal om de vier talen van de gemeente – Bildts, Franekers, Frysk en Nederlands – in het zonnetje te zetten. De uitdeelactie is daarmee nog niet klaar: bedrijven en instellingen kunnen de viltjes ook zelf aanvragen.

 

Nieuwe meertaligheidscoördinator

Met de toer door Waadhoeke is er niet alleen aandacht voor de vier talen, maar het was ook een mooie gelegenheid voor Gerard de Jong om zich als meertaligheidscoördinator te introduceren. De bedoeling is dat hij de talen zichtbaarder maakt en ze verder helpt. Daarvoor werkt hij samen met Taalplatform Waddenhoek, waar hij deze maand voorzitter van geworden is.

 

Op tournee door Waadhoeke

Gerard ging met een tasje viltjes en stickers langs bij Den Staten-Generaal in St.-Annaparochie, de Teatertsjerke in Wier en de Doelen in Franeker. Bij Den Staten-Generaal plakten ze de raamsticker direct op de deur. Zo laten ze zien dat alle talen er gesproken mogen worden. “Wij fine ‘t mooi om met taal doende te wezen. Doe’t wij nag de Struverij waren, hadden wij ’n Bildts bôrd an de dyk met ‘Struverij en soa’ d’r op. Dat ‘soa’ betekent fansels ‘zo’, maar dat worde ok wel ’s ferkeerd begrepen! ’t Leverde mooi praat op, ” zo zei uitbaatster Sanne Feenstra.

 

Bij de Teatertsjerke werd ook een tasje uitgereikt. Bestuurslid Simy Sevenster was er blij mee en liet weten de stickers voor de eerstvolgende voorstelling op te zullen plakken. “En mei de filtsjes komt it ek wol goed; ek yn de teatertsjerke wurdt wolris in bierke dronken!”

 

De Doelen in Franeker was de laatste bestemming van de uitdeelactie voor Europese Talendag. Daar gaan er heel wat viltjes doorheen. Arjen Sybesma, de kok van het restaurant, nam de viltjes en stickers graag in ontvangst. “Disse filtsys geve stòf tòt nadinken en praten. En dan fansels prate in de eigen taal. En ônze gasten kinne der ok nòg wat met winne. An su’n aksy doën wij fansels graag met.”

 

Europese Dag van de Talen

De Europese Dag van de Talen wordt sinds 2001 elk jaar op 26 september gevierd en staat in het teken van meertaligheid en het leren van taal. Waadhoeke is een meertalige gemeente; het Taalplatform Waadhoeke vindt dat men daar trots op mag zijn. Het begon daarom vorig jaar met de campagne ‘Mooi dyn aigen taal’ om de talen zichtbaarder te maken en de inwoners van Waadhoeke te laten weten dat ze niet moeten schromen om de eigen taal te spreken. Met de viltjesactie laten ze zien dat dat zeker ook de horeca en culturele instellingen geldt.

 

Viltjes en stickers in uw horecazaak?

Taalplatform Waadhoeke heeft nog veel meer viltjes en stickers beschikbaar voor horecazaken en culturele instellingen in de gemeente. Restaurants, dorpshuizen, sportkantines en andere horeca- en culturele gelegenheden kunnen hiervoor Gerard de Jong een mailtje sturen op g.dejong@waadhoeke.nl.

Naar het nieuwsoverzicht
Top