Buitenlocaties centraal op Open Monumentendag Waadhoeke
vrijdag 27 augustus 2021

Buitenlocaties centraal op Open Monumentendag Waadhoeke

Buitenlocaties centraal op Open Monumentendag Waadhoeke

 

Open Monumentendag is dit jaar op vrijdagavond 10 en zaterdag 11 september. Vrijdagavond is er in de Martinikerk van Franeker een lezing over Friese grafzerken van voor 1580 door Trudi Brink. Op zaterdag 11 september zijn er op diverse locaties in de gemeente gratis rondleidingen en openstellingen van bijzondere plekken, musea en monumenten. In het stadhuis van Franeker kan men de zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur terecht voor meer informatie en entreekaartjes.

 

De lezing op de vrijdagavond wordt verzorgd door Trudi Brink. Brink (1963) doet onderzoek naar gesigneerde, in Friesland vervaardigde grafstenen. In 2016 won ze de Church Monuments Society Essay Prize met een artikel over de grafzerken gemaakt door de Franeker beeldhouwer Vincent Lucas. In dat artikel speelt de grafzerk voor Gerardus Agricola een grote rol. Die zerk bevindt zich in de Martinikerk te Franeker, net als vele andere grafstenen die Brink onderzoekt. In haar lezing komen deze dode stenen tot leven.

 

Programma zaterdag 11 september

In verband met de corona pandemie is er voor gekozen om dit jaar vooral buitenlocaties open te stellen, zoals tuinen, parken en begraafplaatsen. De te bezoeken locaties in Franeker zijn:

het Stadhuis, Historisch Centrum Franeker (HCF), de tuin rondom de Martinikerk, de Martinikerk, de Martenatuin, het Stadspark, de Algemene Begraafplaats, de gemeentetuin bij het gemeentehuis en Groot Lankum. Naast deze locaties kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in: de tuin van Schatzenburg bij Dronryp, de tuin en het gasthuis van het Poptaslot in Marsum, de Donatuskerk in Dongjum en de Aerden Plaats in Oude Bildtzijl. 

 

Een aantal musea is gratis te bezoeken op Open Monumentendag. Dit zijn het Planetarium, het Keatsmuseum en Museum Martena in Franeker, het Schoolplatenmuseum in Deinum en het Yeb Hettingamuseum in Firdgum. Voor entreekaarten voor de musea in Franeker kan men terecht in het Stadhuis. De entreekaarten voor de musea in Deinum en Firdgum zijn ter plekke verkrijgbaar. Er zijn 50 kaarten per museum beschikbaar. Ook staat er een poffertjeskraam bij het Stadhuis in Franeker. Bonnen hiervoor zijn verkrijgbaar in het Stadhuis, ook hierbij geldt: op is op.

 

Uiteraard worden op Open Monumentendag de dan geldende coronamaatregelen gevolgd.

Meer informatie over het programma staat op www.openmonumentendag.nl/waadhoeke.

Naar het nieuwsoverzicht
Top