Vlagprotocol

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?
Als u de Nederlandse vlag wilt uithangen, kunt u de dagen van de vlaginstructie volgen. Dit hoeft niet, u mag ook op andere dagen de vlag uithangen.

Vlaginstructie
Voor het uithangen van de vlag vanaf rijksgebouwen (en door lokale overheden) heeft de minister-president een vlaginstructie vastgesteld. Deze beschrijft het gebruik van een vlag op bepaalde dagen.

Dagen vlaginstructie
Op de onderstaande dagen hangt de Nederlandse vlag op rijksgebouwen uit. Als de dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, geldt de datum tussen de haakjes.

- 31 januari (1 februari):
- 27 april (26 april):
- 4 mei:
- 5 mei:
- 17 mei (18 mei):
- Laatste zaterdag juni:
- 15 augustus (16 aug):
- 3e dinsdag van sept.:
- 7 december (8 dec):
- 15 december (16 dec):
verjaardag prinses Beatrix;
Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander;
Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang;
Bevrijdingsdag;
verjaardag koningin Máxima;
Veteranendag;
Formeel einde Tweede Wereldoorlog;
Prinsjesdag (alleen in Den Haag);
Verjaardag prinses Catharina-Amalia;
Koninkrijksdag.


De Nederlandse vlag
De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag moet altijd de ereplaats hebben als deze gebruikt wordt op Nederlands grondgebied. Er zijn geen voorschriften voor de afmeting. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Het is niet toegestaan versieringen op de vlag aan te brengen.

Oranje wimpel en bijzondere gebeurtenissen
Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd.

Meerdere vlaggen
Als er 2 of meer vlaggen worden gehesen, moeten deze even groot zijn en op gelijke hoogte hangen. Bij 2 vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar de vlaggen. Bij 3 vlaggen moet de Nederlandse vlag in het midden hangen. Komen de provinciale en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag? Dan is de opstelling: gemeentelijke vlag links, Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts. Alleen als het een gemeentelijke aangelegenheid is, moet de gemeentevlag rechts.

Meer informatie over bijvoorbeeld het uithangen en (halfstok) hijsen van de vlag vindt u op de website van de rijksoverheid.

Top