Verslag: Energie besparen kun je zelf in je eigen huis
donderdag 24 november 2022

Verslag: Energie besparen kun je zelf in je eigen huis


Vrijdagavond 18 november was de voorlichtingsavond georganiseerd door de Energiecoöperatie Dronryp en Dorpsbelang over de mogelijkheden om thuis het energieverbruik te verlagen.

De avond begon met een presentatie door vier leerlingen van basisschool IKC It Anker. De leerlingen vertelden over hun project Energy Challenge waarbij ze in school kijken hoe en waar energie bespaard kan worden. Ze hadden al een aantal lampen in beeld die wel uit konden en ook konden meerdere apparaten wel helemaal uit in plaats van op stand-by te staan. Uiteindelijk zal gekeken worden hoeveel energie de school heeft bezuinigd. De directeur verzekerde het publiek dat de kinderen uiteraard niet in koude klaslokalen komen te zitten. Als de kinderen op school geleerd hebben waar energie bespaard kan worden zullen ze ook het dorp ingaan om bij dorpsbewoners te kijken of er nog ergens energie te besparen is. Misschien staan ze straks ook bij u voor de deur!


Daarna was het de beurt aan Energie coach Piet Leijstra. Aan de hand van een presentatie en meerdere voorbeelden op tafel heeft de Energie Coach uitgelegd hoe inzicht te krijgen is in pieken in het energieverbruik maar ook hoe sluimer-verbruik in beeld te krijgen. Omdat juist dit sluimer-verbruik verantwoordelijk is voor een groot deel van de energierekening is het goed te weten hoe groot dit is en waar dit vandaan komt. Zo kun je er ook gericht op handelen! Daarnaast heeft hij inzicht gegeven hoe gebruik te maken van de verschillende bekende verbeteringsmogelijkheden zoals gebruik van radiatorfolie, plaatsen van tochtstrippen, gebruik van kozijnfolie en de nieuwste trend installeren van IR-panelen.


Mede door de aanwezigheid van de enthousiaste leerlingen van de basisschool ging deze avond niet alleen over energie, maar gaf de avond ook energie!

Afbeelding 2 van fotoalbum 'Verslag: Energie besparen kun je zelf in je eigen huis ' Afbeelding 3 van fotoalbum 'Verslag: Energie besparen kun je zelf in je eigen huis '
Naar het nieuwsoverzicht
Top