Eise Eisinga Event
vrijdag 28 februari 2020

Eise Eisinga Event

Dorpsbelang Dronryp organiseerde donderdag 27 februari in samenwerking met het Planetarium, de 3 basisscholen en Gemeente Waadhoeke, het Eise Eisinga-evenement voor de groepen 5 en 6 van de 3 Rypster basisscholen.
Zoals ook in voorgaande jaren wordt dit evenement elke twee jaar door Dorpsbelang Dronryp geïnitieerd en georganiseerd. Dit doen we in nauwe samenwerking met het Planetarium en de drie basisscholen OBS de Romte, CBS it Anker en IKC Radbodus. Intussen vallen zowel Dronryp (geboorteplaats Eise Eisinga) en Franeker (vestigingsplaats Planetarium) onder een en dezelfde gemeente, t.w. Waadhoeke, waardoor ook de gemeente een belangrijke animator en sponsor is van het Eise Eisinga-evenement.
Een geheel verzorgd bezoek is georganiseerd aan het Planetarium in Franeker, waar dorpsgenoot Eise Eisinga de wereld liet zien hoe het planetenstelsel in elkaar zat en dat de voorspelde botsing tussen planeten, onmogelijk was.
Het bestuur van Dorpsbelang Dronryp vindt het belangrijk dat alle leerlingen van de Rypster Basisscholen een bezoek brengen aan het Planetarium te Franeker. Om de toekomst te kunnen begrijpen moet je de historie ook kennen, is ons motto. Door dit evenement komen de ruim 80 leerlingen alles te weten over onze bijzondere dorpsgenoot Eise Eisinga en wat voor belangrijk wetenschappelijk bouwwerk hij heeft weten te maken. Het Planetarium is wereldberoemd en dat moet je ééns in je leven hebben gezien.
De kinderen krijgen eerst een uitleg in de Planetariumkamer en gaan daarna zelf aan de slag met een speurtocht waarna ze, terug op school, de antwoorden op de speurtocht en een toelichting daarop kunnen nabespreken in de klas.

Naar het nieuwsoverzicht
Top