Eigenaarschap van de leerling staat voorop bij obs De Romte
woensdag 11 september 2019

Eigenaarschap van de leerling staat voorop bij obs De Romte

Wie herkent het niet: leerlingen die weinig gemotiveerd zijn om naar school te gaan, hun werk afraffelen of het werk maken voor de juf of de meester. Deze leerlingen zijn niet betrokken bij hun eigen leerproces. Voor daadwerkelijk leren wordt een andere, actieve houding gevraagd. Een betrokken houding, nieuwsgierigheid, willen leren. Een zogenoemde ‘growth mindset’.

 

Eigenaarschap van leren is de mate waarin de leerling verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leerproces. Om het eigenaarschap van leerlingen te versterken kun je onder meer de motivatie, betrokkenheid en zelfsturing bevorderen.

De leerling die zelfverantwoordelijk is voor zijn leerproces en zijn eigen doelen en leerstrategie kan bepalen, kortom: de leerling die zelfgestuurd kan leren, weet hoe hij leert. Hij heeft geoefend met het leerproces en heeft ervaren hoe hij zelf de autonomie heeft over zijn leren. Leerlingen die zelfgestuurd kunnen leren zullen dit hun leven lang blijven doen. Dit draagt bij aan een positief leerklimaat en uiteindelijk betere resultaten! Dit is de visie die obs de Romte op onderwijs heeft. Op de Romte zul je dit dan ook in alle groepen terug zien. De leerlingen van de Romte zijn in staat te vertellen waar ze goed in zijn en waar ze hulp bij nodig hebben. Ze weten heel goed wie ze zijn en wat ze bij kunnen dragen aan de groep en de maatschappij. Ze durven keuzes te maken en komen op de goede manier voor zichzelf op. Ze krijgen de vrijheid om zeltf te kiezen om bijvoorbeeld aan te sluiten bij een rekeninstructie of juist zelfstandig aan de slag te gaan.

 

Mocht dit je interesse hebben gewekt, dan ben je van harte welkom om eens op obs De Romte te komen kijken. De deuren staan letterlijk altijd open. Voor iedereen.

 

tel nr: 0517-231614, mail: deromte@elanowg.nl

Afbeelding 2 van fotoalbum 'Eigenaarschap van de leerling staat voorop bij obs De Romte'
Naar het nieuwsoverzicht
Top