Alzheimer Café Noord west Friesland in MFA
zondag 10 maart 2019

Alzheimer Café Noord west Friesland in MFA

Het thema “Hait portret van een hemd” wordt gepresenteerd door Hendrik Elings, kunstschilder. Hendrik woont en werkt op het Bildtse platteland en schildert naast landschappen veel portretten van zijn vader, als eerbetoon aan hait. Ook portretten van hem tijdens het verloop van zijn ziekte proces. Hait had Alzheimer en is hieraan in 2009 overleden. De Friese filmmakers Petra van der Molen en Rob Pieters volgen Hendrik in de periode waarin hij zichzelf, zijn vader en broers en zussen in het witte hemd van zijn vader schilderde. De ziekte Alzheimer heeft een grote impact gehad binnen de familie. Tijdens de poseersessies gaat het gesprek dan ook vooral over ziek zijn, afscheid nemen en weggaan. De documentaire, die vanavond wordt vertoond, schildert een letterlijk en figuurlijk portret van de vader van Hendrik in zijn hemd. In de documentaire wordt Bildts gesproken, de memmetaal van de familie Elings. Tijdens deze avond zullen zowel Hendrik als Petra en Rob aanwezig zijn om toelichting te geven en eventueel met de bezoekers in gesprek te gaan. Ook zal Eddy van der Noord, uitgever van het boek, Hendrik interviewen over de totstandkoming van dit persoonlijk en intiem portret.

Een Alzheimer Café is een maandelijks trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang en de koffie en thee zijn gratis.

Het Alzheimer Café Noordwest Friesland is een samenwerkingsproject van Stichting Alzheimer Nederland met Patyna, Stichting Palet, Noorderbreedte, Zorgcentrum het Bildt, Thuiszorg het Friese Land en Ouderenwerk Waadhoeke.

Naar het nieuwsoverzicht
Top