Ziet u een reuzenberenklauw? Neem contact op met de gemeente Waadhoeke!
dinsdag 12 april 2022

Ziet u een reuzenberenklauw? Neem contact op met de gemeente Waadhoeke!

Meer over de reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een exoot. Dat betekent dat de plant van nature niet in Nederland voorkomt. Deze komt oorspronkelijk uit Azië. De plant verspreidt zich snel en is schadelijk voor de natuur in Nederland. Als een soort schadelijk is, is het een invasieve exoot. De plant is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook voor mens en dier. De stengel en bladeren van de plant zijn bedekt met kleine brandharen, die bij aanraking nog niet meteen pijn doen. Het vocht uit de brandharen kan ernstige wonden en huidirritatie veroorzaken als de zon erop schijnt. Na 24 uur kunnen er jeukende vlekken ontstaan, die veranderen in pijnlijke brandblaren. Aanraking met de ogen kan soms blindheid veroorzaken. Dit geldt ook voor huisdieren. Blijf daarom altijd op afstand van de plant. En leer ook kinderen de berenklauw niet aan te raken. Toch per ongeluk aangeraakt? Spoel dan met veel water en bedek de plek zodat er geen zonlicht op komt.

Hoe Waadhoeke de plant bestrijdt

Omdat de reuzenberenklauw schadelijk is en zich zo snel verspreidt, bestrijdt Waadhoeke de plant. In de maanden februari/maart steken we de moederplanten uit. Zodat die geen zaden gaan produceren. De uitgestoken planten blijven op de locatie liggen om uit te drogen en vormen dan geen gevaar voor de omgeving. Na het uitsteken bestrijden we nieuw kiemende planten met heet water. Dat doen we tot eind augustus. Met deze bestrijding hopen we nieuw bloeiende reuzenberenklauwen te voorkomen.

De reuzenberenklauw kan erg lijken op vergelijkbare planten, zoals de gewone berenklauw en de gewone engelwortel. Deze twee planten komen van nature wel voor in Nederland. We bestrijden de gewone berenklauw op enkele plekken, bijvoorbeeld bij speeltuinen.

Reuzenberenklauw in uw omgeving? Neem contact met op met Waadhoeke.

Ontdekt u een reuzenberenklauw in uw omgeving? Neem dan contact op met gemeente Waadhoeke. De gemeente kan deze dan bestrijden.

Naar het nieuwsoverzicht
Top