Gedicht uit 1947 inspiratie voor nieuw boek over verzet Dronryp in oorlogstijd.
maandag 11 april 2022

Gedicht uit 1947 inspiratie voor nieuw boek over verzet Dronryp in oorlogstijd.

Politie- en verzetsman Albert Boonstra schreef het gedicht over het verzet na de oorlogstijd, in 1947. Sytze Hilverda, inwoner van Dronryp, kwam het gedicht tegen toen hij na het overlijden van zijn ouders hun spullen aan het opruimen was.

Omdat het gedicht zo goed als vergeten was in het dorp, verzorgt Hilverda nu een heruitgave met een vertaling in het Nederlands.

En het is meer geworden dan dat, want Hilverda kwam ook zaken tegen uit die tijd van zijn eigen vader en moeder. Zijn vader was, net als Boonstra, actief in het verzet. Uiteindelijk kwamen er meer en meer verhalen los uit het hele dorp met als resultaat een veel breder boek over het verzet in die tijd. 

Moedig

"Ik hoop dat mensen het lezen en ook beseffen hoe moedig die mannen en vrouwen waren in de bezettingstijd", zegt Hilverda. "De risico's die ze liepen, de daden die ze verzetten en hoe ze elkaar verzorgden, hielpen en bijstonden in een heel moeilijke situatie."

De Fusillade bij Dronryp was een gebeurtenis in Dronryp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waarbij op 11 april 1945 veertien gevangenen door leden van de Sicherheitsdienst werden gefusilleerd. De executie was een represaille voor de sabotage door de Binnenlandse Strijdkrachten van het trein verkeer tussen Leeuwarden en Franeker door het loshalen van de rails bij de spoorbrug over de Bolswardertrekvaart.

De fusillade wordt onderdeel van de Liberation Route Europe. Bij de brug over het Van Harinxmakanaal waar het drama zich afspeelde, wordt dinsdag 12 april 2022 een paneel geplaatst. Daarop is te lezen hoe de bezetter, een paar dagen voor de bevrijding van Leeuwarden, overging tot bovenstaande represailles.

 

Bron: Omrop Fryslân

Afbeelding 2 van fotoalbum 'Gedicht uit 1947 inspiratie voor nieuw boek over verzet Dronryp in oorlogstijd.'
Naar het nieuwsoverzicht
Top