Brand in zorgcentrum De Herbergier aan de Hearewei
zondag 3 januari 2021

Bij een brand in zorgboerderij Herbergier in Dronryp zijn vrijdagnacht 1 januari drie mensen gewond geraakt. Twee bewoners zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De derde gewonde is de eigenaar van Herbergier, die met lichte klachten naar het ziekenhuis is gegaan. In de zorgboerderij in Dronryp wonen dementerende ouderen.

De brand ontstond rond 4.00 uur in een appartement op de eerste verdieping. Door de zware rookontwikkeling werden de twaalf bewoners snel geëvacueerd en opgevangen in een gebouw ernaast. Onder andere een traumahelikopter uit Amsterdam werd opgeroepen. De brand was snel onder controle. In de loop van de ochtend konden de bewoners terug naar hun appartementen.

Twee bewoners waren er zo ernstig aan toe dat ze onmiddellijk naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Een van hen ligt nog altijd in het ziekenhuis. De andere bewoner en de eigenaar mogen zaterdagmiddag weer naar huis. Burgemeester Marga Waanders van gemeente Waadhoeke noemt het een "triest begin van het nieuwe jaar". Ze maakt zich veel zorgen over de bewoners die nu in het ziekenhuis liggen. Personeel van de brandweer en ambulance dat met de veronderstelde covidpatiënt in contact was geweest, werd op de hoogte gebracht en in quarantaine geplaatst. Later bleek echter dat de bewoner al eerder corona had gehad en inmiddels alweer was genezen.

(bron: Omrop Fryslan en Aise van Beets)

Naar het nieuwsoverzicht
Top